Bezdrátový reprosystém JBL GO4: Kapesní boomblaster

Stereo & Video

10.07.2024

Minimalistický JBL GO 4 je pravým opakem doposud představovaných bezdrátových reprosystémů, které se nás v redakci snažily ohromit velikostí a váhou, takže jejich přenášení bylo výzvou pro naše plotýnky a kosterní svalstvo. Rozměry této soustavičky jsou ale řádově milimetrové a malá je i její hmotnost, takže není problém ji vzít s sebou na výlet i do větší kapsy nebo malého batůžku, kam se vejde např. s další výbavou na outdoorové aktivity.

Pro pobyt venku je vybavena bytelným kabátem, který jí umožňuje přečkat i prachovou bouři a potopení do metrové hloubky na dobu 30 minut. Vydržet by měla i pád na tvrdou zem nebo kameny. K mání je v sedmi barevných verzích (černé, modré, purpurové, červené, maskovací zelené Squad, růžové a bílé). Povrch reprosystémku kryje plastová mřížka, čelní stěna má na sobě velké logo výrobce, po stranách a na zadní stěně je pak pryžové obložení, aby krabička neklouzala ve zpocené ruce nebo na mokré podložce. Pro lepší držení je vybavena poutkem, do něhož se vejde právě jeden prst. Po navléknutí ukazováku do poutka můžete celý přístroj uchopit a držet v dlani, přičemž pak máte na dosah palce tlačítka hlasitosti a přehrávání. Schránka GO4 je při pevnějším uchopení měkká a při silnějším tlaku prsty lehce propruží, což jen podporuje příjemný pocit z nošení v dlani. Na horní části najdete v pryžovém obložení trojici ovládacích reliéfů – hlasitosti, přehrávání, respektive pauzy a krokování skladeb, dalšími třemi po straně pak přístroj zapnete, spárujete s Bluetooth zdrojem a také spustíte bezdrátové „propojení“ s druhým, stejným reprosystémem, abyste z nich vytvořili stereofonní dvojici. Na stejné straně najdete i multibarevnou diodu kontrolující stav baterie, dobíjení, párování přes Bluetooth a spuštění přístroje. Pro nabíjení slouží USB-C konektor, který nedostal krycí zátku. Reprosystém lze propojit pouze přes rozhraní s modrým zubem, k dispozici není ani drátová konektivita. Reprosystém vydává při zapínání a aktivaci funkcí stejné tóny a kytarové riffy jako další modely této značky. Stejná ale není ovládací aplikace, kterou si můžete nainstalovat do mobilu (Apple či Android), protože na tato malinká zařízení si JBL nechalo vyvinout zcela odlišnou appku než na velké reprosystémy. Její skromnější funkční výbava také odpovídá potřebám této kategorie. Můžete s ní volit ze čtyř ekvalizačních průběhů (plus jedním, který si nastavíte sami v pěti pásmech), omezit dynamiku reprodukce, aby vydržel déle akumulátor, aktivovat spárování s dalším reprosystémem do stereo sestavy nebo více stejných modelů dohromady, aby hrály totožnou hudbu (režim Party Together). Na výběr máte i několik jazyků, kterými s vámi bude aplikace komunikovat, čeština mezi nimi ale není.

Hraje jako velký

Vzhledem k malým rozměrům a předurčení systému pro hraní v dlani majitele je celkem logické, že jeho reprodukce je pouze monofonní a prostorový zvuk dostanete pouze po spárování dvou totožných přístrojů. Reprosystémek ale překvapivě umí zahrát barvitě a bohatě všechny zvukové složky v nahrávce, navíc s pomocí ekvalizéru si můžete dobře nastavit zvuk podle svých sluchových potřeb. Reprodukce rovněž zůstane čitelná i po zesílení na maximum, pouze se při ní na úkor basů zdůrazní výšky spolu se středy nehledě na to, jak jste si navolili ekvalizér v mobilní aplikaci. Basy jsou jinak pevné a bytelné, na tak malou ozvučnici překvapivě hutné. Reprosystémek se obstojně vypořádá i s varhanním koncertem a Bachovou slavnou Tokátou a fugou d moll, byť ty úplně nejspodnější pedály jsou samozřejmě utlumené – ale pro tuto hudbu pochopitelně není primárně určen. Vokály a středové pasáže jsou výrazné a při hlasitější reprodukci převažující, slušně zahrají např. i houslové pasáže. Na populární a taneční hudbu má reprosystém všechny předpoklady, poradí si i s takovou Pink ve skladbách Try nebo Blow Me, které jsou řízné a s naturálně podaným zpěvem interpretky. Dire Straits s Markem Knopflerem a kytarami jsou také slušně podané. Hard rock a metal je dostatečně bombastický i razantní, což mj. prověřil poslech posledního alba skupiny Kabát. Reprosystémek je téměř dokonalé univerzální přehrávátko do nepohody a na dlouhé trekování.

Hodnocení

+ odolná a šikovná konstrukce; solidní zvuk
- miniaturní poutko

Pošlete článek známému