Bluetooth

Technologie Bluetooth se dnes v nějaké verzi nachází v naprosté většině přenosných zařízení. Ať už se jedná o mobilní telefony, tablety, reproduktory, sluchátka, přívěsky, hodinky, lampy atd. Díky technologii Bluetooth můžete se svými zařízeními komunikovat bezdrátově. Úžasné na tom všem je, že Bluetooth je zpětně kompatibilní s různými verzemi. Nezáleží na tom, že máte v telefonu nejnovější verzi Bluetooth a koncové zařízení má pouze verzi 2.1, tyto produkty spolu budou komunikovat.

Pokud je technologie Bluetooth v zařízeních správně implementována (někdy ji výrobci mohou "ořezat"), nemusíte se zabývat ani operačním systémem. Bluetooth je kompatibilní s různými platformami. Nezáleží také na tom, zda máte telefon se systémem Android nebo Apple, zda na počítači používáte systém Windows, Mac OS nebo Linux, Bluetooth bude fungovat. Každé zařízení je v podstatě kompatibilní s každým systémem. Jde jen o to, že doplňky už nemusí být. Například sluchátka Apple AirPod jsou funkční v systému Android nebo Windows, ale jejich potenciál naplno využijete jen v iOS a macOS. 

Původ názvu Bluetooth 

Pojmenování Bluetooth pochází z Dánska z doby před více než 1000 lety. Ve vesnici Jelling se nachází dva kameny s vikingskými runami. Vyprávějí příběh jednoho z prvních dánských králů, Haralda I. Přezdívku Bluetooth (v překladu "modrý zub") dostal podle zkaženého zubu, který měl podle legendy tmavě modrou barvu. Na základě tohoto výrazného a jedinečného poznávacího znaku získal přezdívku, která ho provázela po zbytek života. 

A samotné nezaměnitelné logo Bluetooth? To je kombinace iniciál krále Haralda Bluetooth - H.B., ᚼ.ᛒ v keltském jazyce. Přesně na to si vzpomněli inženýři společnosti Ericsson, když hledali název pro svou novou technologii. Technologie Bluetooth je jakousi paralelou, která spojuje různá zařízení společným jazykem, stejně jako král Harald Bluetooth využil svých diplomatických schopností, aby svedl dohromady válčící kmeny a ukončil jejich spory. 

Dosah technologie Bluetooth

Technologie Bluetooth byla navržena jako technologie s nízkou spotřebou energie a krátkým dosahem pro přenos malého množství informací. Tato myšlenka zůstala základem dodnes, ale její parametry byly ve všech ohledech vylepšeny. V současné době je dosah signálu Bluetooth až 40 metrů s přenosovou rychlostí 1 Mb/s. Čím jsou připojená zařízení dále od sebe, tím nižší je rychlost. Je také důležité si uvědomit, že komunikace je založena na nejnižším standardu jednoho z obou zařízení. I když máte v telefonu standard Bluetooth v5.3 a reproduktor standardu v4.2 (který je dnes nejrozšířenější), nebudete mít dosah až 240 metrů venku bez překážek (v5.3), ale podle připojeného reproduktoru, který je verze 4.2 a má dosah "jen" 50 metrů. Těchto dosahů lze dosáhnout pouze v ideálních podmínkách bez rušení a překážek, což zejména ve městě s množstvím mobilních vysílačů a WiFi sítí bude problém.

Profily Bluetooth

Aby bylo možné přehrávat hudbu, ovládat zařízení (hlasitost, přeskakování skladeb), používat handsfree nebo zjistit stav baterie připojeného zařízení pomocí Bluetooth, slouží k tomu tzv. profily Bluetooth. A jak jsme uvedli výše, profil musí mít zdrojové i koncové zařízení. V roce 2022 existuje až 37 různých profilů, které zajišťují určitou specifickou činnost. Nejčastěji používané jsou: 

  • A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) – umožňuje přenášet hudbu/zvuk ve stereofonním režimu.
  • AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) - jak název napovídá, můžete ovládat přehrávanou hudbu, posouvat, přeskakovat skladby, ovládat hlasitost. 
  • HFP (Hands-Free Profile) - díky tomuto profilu můžete ovládat telefon z připojeného zařízení (přijmout nebo položit telefon) a telefonovat.

Aby to nebylo tak jednoduché, každý profil stále existuje v určité verzi, která poskytuje další služby, které každý výrobce zařízení může, ale nemusí implementovat. O zobrazení stavu baterie pečuje služba, která byla integrována do profilu HFP ve verzi 1.7 (není povinná. Profil HFP obsahuje řadu dílčích služeb). Stejná služba (BAT) je také v profilu GATT (Generic Attribute Profile). Pokud jedno z komunikujících zařízení nemá tuto funkci hardwarově implementovanou, stav baterie se nezobrazí. Samostatnou kapitolou je softwarová implementace. 

Závěr

V dnešní době, kdy se s nekompatibilitou zařízení Bluetooth setkáte jen výjimečně, nemusíte téměř nic řešit. Pokud máte zdrojové zařízení vybavené technologií Bluetooth a koncové zařízení je také vybaveno technologií Bluetooth, nemusíte nic řešit. Zařízení budou fungovat a komunikovat mezi sebou! 

Pošlete článek známému