Jak si vybrat soundbar?

Peter Samuelis

03.08.2022

Soundbary jsou reproduktorové panely, které vám pozvednou zvuk televize na jiný level. Jaké základní parametry byste při výběru soundbarů měli mít na paměti?

Všímejte si počet kanálů

2.0, 2.1, 5.1 či 9.1, to všechno jsou číslovky, které značí počet kanálů podporovaných daným soundbarem. Více kanálů znamená více zdrojů odkud zvuk ze soundbaru vychází, tudíž lze předpokládat bohatší zvukový efekt a tím i váš filmový zážitek. Ona jednička na konci značí přítomnost subwooferu, což je specializovaný basový reproduktor, díky kterému vám soundbar poskytne onen dunivý požitek ze zvuku, který znáte z kin. Pokud je číslem za tečkou 0 jedná se o soundbar, který nedisponuje subwooferem.

Výkon je důležitý, ale ne stěžejní

Čím výkonnější soundbar pořídíte, tím hlasitější bude. V zásadě by to tak mělo být, nicméně do hry vstupují další faktory. Důležité to může být ve vztahu k velikosti prostoru, ve které ho budete chtít užívat. Pro průměrně velkou místnost je postačující výkon kolem 200 až 400 wattů. Výkonnější soundbary bývají ve své zvukové kvalitě lepší. Musíte vzít v potaz jestli dokážete v místnosti, do které soundbar chcete pořídit využít jeho plný potenciál.

Připojení soundbaru

Základními možnostmi, jak připojit soundbar jsou HDMI, optický kabel a bluetooth. Drátově se jedná o propojení mezi televizí, popřípadě Bluray přehrávačem či herní konzolí. Bezdrátově lze připojit telefon či tablet. Pokročilejší modely disponují větším počtem HDMI konektorů, Wi-Fi připojením nebo dokonce pokročilejším sdílením ve formě Chromecast a AirPlay. Nebo třeba populární Multiroom, který Umožňuje přehrávat hudbu z jednoho zdroje v několika místnostech zároveň.

Technologie, aneb co všechno váš soundbar umí

Soundbar není jen pouhých pár reproduktorů poskládaných dohromady. Jedná se o komplexní kus elektroniky, který obsahuje mnoho zvukových technologií. Může se jednat o standardy jako trojrozměrný zvuk Dolby Atmos, anebo o unikáty konkrétních výrobců. V případě JBL to je například SoundShift, který umožňuje hladké přepínání zvukových vstupů. Hlavně se jedná patentovanou technologii MultiBeam, která dokáže vytvořit perfektní prostorový zážitek. Vývojáři z JBL chytře využili odrazy zvuku od zdí. Tudíž soundbary s Multibeam nevysílají zvukové vlny přímo na vás ale do rohu místností a následně se odráží směrem na vás. Víc o funkci MultiBeam.

Časté dotazy při výběru soundbaru

Musí být soundbar stejné značky jako televize?

Toto je dlouholetý mýtus, který je ve společnosti pořád přítomný. Každý soundbar by měl být kompatibilní s každou televizí a je jen na vás, kterou značku si pořídíte.

Je důležité kam soundbar umístím?

Ano, umístění má velký vliv na funkci soundbaru. Snažte se umístit soundbar ideálně pod televizi a doprostřed místnosti, abyste dosáhli vyváženého zvuku. Subwoofer pokládáme co nejníže k zemi a co nejblíže k televizi. Pokud máte atypickou místnost nebo velikou místnost doporučujeme poohlédnout se po výkonnějším modelu.

Můžu soundbar používat i ke poslechu hudby?

Ano, ke soundbaru je možné se připojit přes Bluetooth vašeho mobilu a pustit si vaše oblíbené skladby bez toho, abyste museli zapínat televizi.

Pošlete článek známému