Bezdrátový reprosystém JBL Xtreme 4: Vše při starém, ale v novém

Stereo & Video

12.07.2024

Jedna z prvních otázek, která v S&V při testování Xtreme 4 zazněla, se netýkala ani zvuku, ani designu – nejmenovaného redakčního netopýra, hifi pánbůh ho netrestej, nezajímalo nic jiného, než zdali tomuto modelu zůstal na popruhu po předchůdci jeden důležitý prvek, a sice otvírák na lahve. Fuj, že mu není hanba. Zodpovědnější z nás se tvářili, že tuto nejapnost přeslechli, a jali se Bumbrlíčka IV. z produkce amerického specialisty na tuto kategorii zevrubně zkoumat.

Občas lze zaznamenat výtky, že řada Xtreme moc krásy nepobrala. Inu, ctíme právo každého vyjádřit svůj názor, ale vytýkal snad někdo Belmondovi křivý nos a pomačkaný obličej? My jsme s jeho designem docela spokojeni a hlavně – jeho posláním není poutat prvoplánově pozornost svým vzhledem, ale zprostředkovat co možná nejlepší reprodukci v těle, které snese i to nomen omen zacházení. A to se mu podle našeho soudu daří více než dobře. Mimochodem, jsme docela zvědavi, kdy a zdali bude v kategorii bezdrátových reprosystémů koncept různě velkého soudku s pasivními zářiči na bocích překonán jiným, podobně úspěšným řešením.

Zatím je tedy zvnějšku relativně vše při starém: plášť z odolné syntetické tkaniny (černá, modrá, kamufláž!), masivní očka na zavěšení popruhu, tři embosované ovladače (± Volume, Play) a tři podsvícená tlačítka (On/Off, BT, „Spřáhlo“ konektivity s dalšími JBL hudbojemy). Pod logem je dioda avizující stav baterie. A právě v „kapitole“ Nabíjení zaznamenáváme důležité změny. Výdrž akumulátoru se prodloužila, systém by měl zvládnout hrát non-stop celý den (o devět hodin více než Xtreme 3) a desetiminutové nabíjení zajistí dvouhodinovou šichtu. Navíc lze díky funkci PlayTime Boost mejdan prodloužit o dalších šest hodin – jedinou nevýhodou provozu v tomto režimu je skutečnost, že je ze hry vyřazen ekvalizér. To ale není všechno – jako potenciální „game changer“ faktor se jeví možnost vyměnit v případě potřeby „prázdnou“ baterii za plně nabitou (tu je nutné dokoupit za 2 590 Kč, pak stačí uvolnit dva šroubky, vyměnit akumulátory – a je to!). Další změnou je počet USB portů – zatímco Trojka měla ještě USB-A, Čtyřka si bohatě vystačí s portem USB-C – jeho prostřednictvím se systém nabíjí, ale také může dodávat energii třeba spolupracujícím smartphonům.

Auracast i AI

U JBL samozřejmě sledují trendy, takže firemní novinka je vybavena technologie AI Sound Boost – podle firemních materiálů má za úkol sledovat pomocí umělé inteligence průběh reprodukce v reálném čase a na základě analýzy „předpovídat“ a nastavovat optimální odezvy a pohyby měničů. Nově je zařazena i funkce Bluetooth Auracast – ta dovoluje spřáhnout do série vícero kompatibilních jednotek a obsáhnout větší prostor, respektive více místností, pokud se party pořádá třeba v zámeckých prostorách. Ale není problém zapojit do hry i starší JBL modely, které funkcí Auracast neoplývají – stále je k dispozici volba JBL Portable ve firemní aplikaci. Index krytí má hodnotu IP67, což je dostatečná ochrana, která z něj činí spolehlivé ozvučovadlo i ve ztížených podmínkách – u bazénů, na garden party, na pláži…

Pro optimální poslech je dobré povolat do služby firemní aplikaci, která zahrnuje dobře nastavený a hlavně účinný ekvalizér. Ne že by hrál systém po vybalení z krabice nějak podměrečně, ale mírné „poštelování“ (zvláště basů) určitě reprodukci jedině prospěje. Záleží samozřejmě na preferovaném hudební vkusu. U muziky s převahou akustických nástrojů či všeobecně klidnějších žánrů to není až tak markantní, ale bigbít, potažmo agresivnější styly po drobné ekvalizační pomoci dostanou ty správné dimenze – ostatně od toho ten ekvalizér máme, není-li pravda?!? A opět musíme vývojáře JBL pochválit. I při hladinách Volume atakujících dobré sousedské vztahy nezaznamenáváme zkreslení, deformace a bůhví co ještě. A hlavně – stále se jim daří udržovat přátelské vztahy mezi jednotlivými pásmy – basy neutlačují středy, ty mají dostatek prostoru, aby plnily své poslání určovat charakter poslechu, a nad nimi se vznášejí svobodomyslné výšky, využívající naplno volnosti, což se odráží v jejich transparentním a ničím nezatíženém projevu. Zkrátka dobře, žádné blátivé, rozbředlé spodní partie, ani přidušené, ustrašené horní frekvence – ostatně u systémů JBL všech řad už to bereme tak nějak automaticky.

Reprosystém spočívá na dvou gumových ližinách opatřených výstupky, takže nemá tendenci (i díky své úctyhodné hmotnosti) cestovat po podložce ani ve chvíli, kdy se AC/DC vydají po dálnici do pekla a přitom trpí utkvělou představou, že místo krve jim v žilách koluje TNT. A rádi konstatujeme, že umí hrát i potichu, aniž by rezignoval na relativně plnohodnotnou produkci, co se detailů a dynamiky týká. Ale Xtreme se bude lépe cítit, když Volume „vyťukáte“ na max, jeho pasivní zářiče začnou freneticky pulsovat – v tu chvíli se oprávněně (ať už sám, nebo se svými firemními pobratimy) stane králem večírku. PS: Otvírák samozřejmě zůstal ve výbavě… A funguje.

Hodnocení

+ JBL v této kategorii určuje trendy a tento produkt není výjimkou; příkladná symbióza výborného zvuku a odolné konstituce; Volume na max bez zkreslení; výdrž baterie
- snad jen cena a pro někoho příliš brutální vzhled mohou některé potenciální zájemce poslat ke konkurenci

Pošlete článek známému